Autostrada bicicletelor?


Duminica aceasta mi-a oferit ocazia pentru a cauta noi trasee cu bicicleta. Vremea a fost ideala pentru a calatorii cu bicicleta, iar oportunitatea unei catarari cu o diferenta de nivel de 500 de metri  nu am vrut sa o ratez. Stiind ca lucrarile pe trosonul Gilau-Nadasel al Autostrazii Transilvania se desfasoara de luni pana sambata, mi-am luat bicicleta si am pedalat.

Nu mare mi-a fost surpriza, ca inca de la inceputul tronsonului sa gasesc aproape 4 km de autostrada (din cei 8.7 km) cu stratul de uzura deja turnat, (cel putin pe sensul Gilau-Nadasel) cu parapetii ce delimiteaza sensurile deja montati, cu panouri de protectie sonica montate, iar viaductele aveau deja lampile de iluminare pregatite pentru functionare, altfel spus o autostrada aproape terminata.
Asa cum puteti vedea, peisajele sunt de-a dreptul mirifice, si mai in gluma, mai in serios as recomanda ca limita de viteza pe acest tronson sa fie astfel stabilita incat lumea sa poata viziona toate aceste peisaje.

La catarare, excursia mea s-a incheiat in dreptul padurii care nu a primit la timp autorizatie de defrisare, dar acolo chiar daca asfaltul  lipseste, lucrarile se desfasoara intr-un ritm intens, iar muncitorii care pazeau  santierul mi-au spus ca acestea se vor incheia in maximum 2-3 luni.

Mare mi-a fost insa dezamagirea cand am observat insa ca acest lot de autostrada nu va putea fi legat la autostrada existenta, datorita absentei unui pod. Pod, care in mai bine de 2 ani de la inceperea lucrarilor, nu a fost licitat, astfel incat nu pot sa concluzionez decat faptul ca birocratia este o bariera mai mare decat insasi natura in realizarea unor lucrari de infrastructura in Romania.
Nu pot sa-mi doresc decat ca aceasta autostrada sa nu fie la inaugurare doar una pentru biciclete, iar CNADNR sa finalizeze cat mai repede procedurile birocratice pentru licitarea lucrarilor de la pod.

Articol si foto: Daniel Dubau

5 comentarii:

 1. Domnule ziarist ...dumneavoastra stiti ce inseamna o autostrada ? Autostrada este o sosea de viteza nu alee de plimbari sa drum turistic ! Pe autostrada se circula cu 130 ! Vrei peisaj ? Iao cu bicicleta prin padure , ia o tura cu elicopteru ....

  RăspundețiȘtergere
 2. Domnule ziarist ...dumneavoastra stiti ce inseamna o autostrada ? Autostrada este o sosea de viteza nu alee de plimbari sa drum turistic ! Pe autostrada se circula cu 130 ! Vrei peisaj ? Iao cu bicicleta prin padure , ia o tura cu elicopteru ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate domn, metafora este o figura de stil permisa in orice lucrare scrisa. Sustin si eu ca autostrada este un drum de viteza, dar cateodata regret ca viteza in care decurge viata (inclusiv pe sosele patriei) nu ne permite sa ne bucuram de micile bucurii ale vietii, dar pentru a "impaca si capra si varza - tot in sens metaforic", as propune ca pe autostrazi cu peisaje spectaculoase, acolo unde este posibil, sa se construiasca parcari care sa permita admirarea peisajelor.

   Ștergere
  2. Foarte corect @Gilau Online

   Ștergere
 3. Corect dle ziarist.Eu am vazut in Elvetia asemenea parcari.

  RăspundețiȘtergere